Što je tečaj poslušnosti za pse?

Tečaj poslušnosti za pse je više od 'sjedi', 'lezi' i 'čekaj'. Tečaj poslušnosti za početnike koji se naziva još i 'Tečaj osnovne poslušnosti', može pomoći vašem štenetu da nauči o interakciji s drugim psima i ljudima te da se nauči dobrom ponašanju.

Osim toga, vaš pas nije jedini koji će imati koristi od tečaja; jedan od ciljeva tečaja poslušnosti je usavršavanje vlastitog znanja o treniranju uz pomoć vašeg trenera pasa tj. voditelja tečaja. S trenerom ćete također biti u mogućnosti razgovorati o dodatnom ponašanju psa koje primijetite kod kuće.

Kako se trebam pripremiti za tečaj?

Prvi inicijalni sat tečaja može biti usmjeren samo na ljude. Ovo pruža priliku da budete sigurni da znate što možete očekivati, bez ometanje drugih pasa.

Prije početka tečaja provjerite je li vaš pas propisno cjepljen i dovoljno zdrav za pohađanje tečaja. To će zahtijevati odlazak veterinaru radi fizičkog pregleda i cijepljenja. U nekim slučajevima škole za pse traže na uvid zdrastvenu dokumentaciju i potvrdu o cjepljenju psa prije pohađanja samog tečaja.

Kako biste maksimalno iskoristili svaki sat, sa sobom ponesite sve potrepštine koje vaš trener preporuči, a koje mogu uključivati:

 • ogrlica - obična ili davilica
 • povodac - jednostavan, ne fleksi povodac koji se uvlači
 • poslastice za psa
  • Ponesite nekoliko varijanti kako biste mogli pronaći najbolji motivator za svog psa, npr. na kockice narezani sir i kuhane hrenovke
  • Za neke pse igračka ili pohvala može djelovati bolje od hrane
 • vrećice za skupljanje izmeta
 • voda
 • brnjica - obavezna za sve agresivne pse s poviješću ugriza ljudi ili drugih pasa

Što će moj pas naučiti?

Ako imate štene između osam tjedana i šest mjeseci starosti, dobro bi mu došlo da ide u vrtić za štence odnosno malu školicu za pse. Tečajevi za štence uglavnom su usmjereni na socijalizaciju i mogu uvesti neke osnovne vježbe poslušnosti, dok su tečajevi osnovne poslušnosti usmjereni na pse u dobi od šest mjeseci i starije te pokrivaju više područja.

Pohađanje grupnih tečajeva može pomoći vašem psu da nauči slušati dok je okružen distrakcijama, poraditi na druženju s drugim psima i ljudima te shvatiti kako slušati čak i kada niste u kući ili stanu.

Uobičajena veličina grupe je između pet i deset pasa s vlasnicima. Manja grupa je idealna kako bi svi psi bili usredotočeni i kako biste osigurali da od svog trenera dobijete svu potrebnu pažnju koja vam je potrebna.

Individualni tečajevi poslušnosti odnosno privatni satovi su ipak najbolji jer ćete imati cijeli sat treninga samo za sebe i svog psa te ćete za cijelo vrijeme trajanja treninga imati potpunu pažnju trenera samo na sebi i svom psu.

Vještine na kojima možete očekivati ​​da ćete raditi na osnovnoj razini su:

 • Odaziv na ime
 • Sjedi
 • Lezi
 • Čekaj
 • Dođi
 • Uz nogu
 • Ostavi
 • Pristojno upoznavanje ljudi
 • Hodanje na povodcu

Koliko traje dresura psa?

Tečajevi obično traju šest do deset tjedana, sastajući se jednom ili dva puta tjedno. Ovo daje dovoljno vremena za rad na osnovnim manirama i dresuri, ali svaki je pas drugačiji; u obzir treba uzeti pasminu (neki mogu biti smireniji ili razdražljiviji od drugih), dob i prethodnu obuku kada postavljate očekivanja od svog psa.

Prijavi se u Kala K9 Academy školu za pse

Popust za sve udomljene pse!

Važna je i praksa! Ako radite sa svojim psom samo jednom tjedno na satu s trenerom, a ne učvršćujete to učenje kod kuće, tada ne radite ni sebi ni psu nikakvu uslugu. Vještine koje naučite na satu s trenerom treba primjenjivati ​​svakodnevno: vježbajte kod kuće, u parku za pse ili u šetnji. Bez dosljednosti vaš pas može imati problema s osnovama, a vi ćete vjerojatno zaostajati za ostalima ako se radi o grupnom tečaju. Kratke vježbe pomoći će vama i vašem psu da unaprijedite svoje vještine, stoga odvojite pet minuta nekoliko puta dnevno da se zabavite vježbajući vještine koje učite na tečaju.

Belgisjki ovčar malinois i trener za pse Frane Herceg

Dok vježbate nove vještine sa svojim psom, morate imati na umu sljedeće: trening bi trebao biti zabavan, stoga u početku neka bude kratak i jednostavan. Uvijek završite svoje treninge u pozitivnom tonu i nemojte tjerati svog psa da nastavi ako vam se čini da je frustriran.

Prestanite s treningom kada vidite da vaš pas želi još.

Tečajevi osnovne poslušnosti nisu namijenjeni rješavanju većih problema u ponašanju (kao što je reaktivnost ili agresija na povodcu). Ako imate problema s ponašanjem osim osnovne poslušnosti i ponašanja, možda će vam trebati privatno savjetovanje i dodatna obuka. Ako imate potrebe za drugom vrstom treninga, vaš trener može procijeniti ponašanje vašeg psa i dati preporuke za daljnju obuku.

Trebam li se upisati na grupni ili privatni tečaj?

Možda ćete otkriti da grupni sat nije najbolje okruženje za učenje za vašeg psa. Reaktivnom psu može koristiti manja grupa ili privatni satovi. Vrlo sramežljiv pas može se dobro snaći na grupnom tečaju ako mu se da dovoljno vremena i prostora da se osjeća ugodno. Ako razmjenjujete informacije sa svojim trenerom i obratite pozornost na signale i govor tijela vašeg psa, možete pronaći pravu opciju treninga koja će zadovoljiti vaše potrebe.

Iskusni vlasnici pasa mogu se zapitati je li tačaj poslušnosti uopće potreban. Dok vi možda i imate vještine koje su vam potrebne za odgoj svog psa, sigurno možete puno dobiti pohađanjem tečaja poslušnosti. Prilika za učenje u novom okruženju pomoći će vašem psu da, bez obzira gdje se nalazite, nauči da treba biti smiren, pristojan i spreman na interakciju s vama. Trener pasa vam također može predložiti neke nove metode ili dati preporuke kako bi osvježio vaš trening i ubrzao napredak vašeg psa. Također, socijalizacija koju grupni tečajevi nude je prekrasna stvar za vašeg psa, pogotovo ako nemate često priliku dolaziti u kontakt s drugim psima.

Ako sa svojim psom ispočetka krenete ispravno, možete provesti više vremena uživajući u međusobnom društvu, a manje vremena boreći se s nepristojnim ponašanjem. Tečajevi osnovne poslušnosti odlična su opcija za nadopunu svakodnevnog treninga koji vježbate kod kuće.


Kala K9 Academy logo

Ako vam treba pomoć pri odgoju svog psa javite nam se na hello@kalaK9.com.